Türk Hamamının Faydaları Nelerdir

Türk Hamamının Faydaları Nelerdir

Osmanlı'nın en eski geleneklerinden biri olan hamam, Anadolu'da ve şehirlerde halen uygulanan bir Türk ritüelidir. Sağlığa faydaları ile hamam ön plana çıkmaktadır. Hamamın sağlığa olan faydaları göz önüne alındığında, ayda en az bir kez hamamı ziyaret ederek kendinize bir iyilik yapabilir ya da evinize uygun bir hamam ile bu keyfi evinizin içine taşıyabilirsiniz.

Hamamın en önemli avantajlarından biri derinlemesine bir temizlik sağlaması ve ferahlık sunmasıdır. Sıcak suya maruz kaldığınızda, yani banyoda cildinizdeki gözenekler açılır ve temizlenir. Banyo sadece cildin çekiciliğine katkıda bulunmaz, aynı zamanda cildi sağlıklı bir şekilde nemlendirir ve yumuşatır. Düzenli olarak hamamda yıkanan kişilerin daha iyi bir gece uykusu çektiklerini duymuşsunuzdur. Hamamın sıcak ve sakin ortamı sizi rahatlatır. Vücudunuzun kirlerden arınmasının yanı sıra bedenen ve zihnen zinde hissetmenize yardımcı olur.

Türk Hamamının Vücuda Faydaları Nelerdir?

Türk hamamının vücudumuz üzerinde inanılmaz faydaları vardır. Hamam faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Düzensiz kalp atışlarına çare arıyorsanız hamam tam size göre olabilir. Kalp hastaları, kalp atışını hızlandırıcı etkisi olan ürünleri kullanmaktan kaçınmalıdır.
  • Metabolik sorunları olanlar hamamın hızlı metabolizmasından faydalanmalıdır.
  • Hamam mükemmel bir stres gidericidir. Endişeli veya stresli hissediyorsanız, hamama gitmek tüm vücudunuzu rahatlatmanıza yardımcı olabilir.
  • Lenf sistemini temizlemek için ayda iki kez banyo yapmak yeterlidir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Alerjik astımı olan kişilere rahatlamak için hamam tavsiye edilir.
  • Kilo vermek isteyenler hamama giderek yağ yakımını hızlandırabilir.
  • Hamama gitmek ayrıca kanser gibi hastalıklardan korunmaya da yardımcı olur. Günümüzde tıpta kanser ve enfeksiyon gibi diğer rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan buhar tedavisi, banyoda cildinize nüfuz edecek buharla aynıdır.

Türk Hamamı Farkı Nedir?

Türk hamamları diğer hamam türlerinden farklı olduğu için insanlar tercihlerini zevklerine göre yapmaktadır. Her hamam temizlik esaslıdır. Bu ayrımlardan herhangi birini tartışmamız gerekirse, bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Türk hamamlarında ilk dikkatinizi çeken şeylerden biri, bay ve bayan küvetlerinin ayrı tutulmasıdır. Türk hamamlarında kültürel nedenlerle cinsiyete göre farklı hamamlar kullanılmaktadır. Roma'da kullanılan onsen, sauna ve Türk hamamlarının kaynağı olan "thermae" yapılar ise pek fark yaratmıyor bu durum.
  • Ayrıca hamam ve masaj da ayrılmaz iki konudur. Türk hamamlarının yüksek nem ve sıcaklık oranları cildi yumuşatır, kir ve ölü derinin temizlenmesini kolaylaştırır. Türk hamamında belirli bir süre kaldıktan sonra kese ve masaj uygulamaları ile daha fazla arınma ve rahatlama sağlanır. Geleneksel olarak, böyle bir prosedür diğer banyo türlerinde uygulanmaz.
  • Kaplıcalar ve saunalar Türk hamamlarına en çok benzeyen yapılardır. Kaplıcalar ile hamamlar arasındaki temel fark, bu yapıların termal lokasyonlarda inşa edilmiş olmalarıdır. Türk hamamı yapımına böyle bir ihtiyaç yoktur. Ayrıca kaplıca kullanımları Türk hamamlarına göre daha geniş bir kullanım alanına sahiptir. Sauna ise daha basit bir yapı olarak dikkat çekiyor. Ayrıca saunadaki sıcaklık Türk hamamından önemli ölçüde daha yüksektir ve nem seviyesi daha düşüktür.
  • Diğer medeniyetlerden daha az bilinen hamamlar da vardır. Bunlara Kore hamamları, "onsen" olarak bilinen Japon hamamları ve "banya" olarak bilinen Rus hamamları dahildir. Türk hamamları ve bu tür hamamların önemli farklılıkları vardır. Onsenler kaplıca gibi termal bölgelerde bulunurken, banyolar hamamlardan daha çok sauna ya benzer. Türk hamamlarından farklı olarak Kore küvetleri, bağımsız olarak düzenlenmiş sıcaklıklara sahip farklı alanlara sahiptir.

Türk Hamamı Yapımı Maliyetli Midir?

Türk hamamı, eski çağlardan beri var olan ve geleneksel kültürü simgeleyen bir hamam türüdür. Hamam maliyeti düşünüldüğünde oldukça yüksek olabilir. Türk hamamları sadece hamamlarda değil aynı zamanda büyük konutlarda, otellerde ve spor merkezlerinde, odaların yalıtımında hamamda olması gereken tüm ufacık unsurlar dikkate alınarak geliştirilmekte ve günümüzde güzel bir hamam yaşanmaktadır.

Hamamın yapımı, kullanılacak mekânın seçimi ile başlayan ve son taş döşenene kadar devam eden emek yoğun bir işlemdir. Türk hamamı fiyatları kapsamında yapının işçilik ve malzeme kalitesinden ödün vermeden tamamlanması gerektiğinin altını çiziyoruz. Yüzeydeki temalar ister kişisel kullanım için olsun isterse ticari operasyonlarda tüketiciye hizmet için olsun kültür tarihimize uygun değilse hamam diyemeyiz. Kullanılan tüm malzemelerin uzun ömürlü olması için özenle ve kaliteden ödün vermeden seçilmelidir. Elbette fiyatlar da buna göre belirlenmektedir.

Diğer Blog Yazıları
Yüzme Havuzu Kaç Paraya Mal Olur?

Yüzme Havuzu Kaç Paraya Mal Olur?

Bir havuz satın almak veya kurmak büyük bir yatırımdır. Her şeyden önce yüzme havuzu maliyeti doğru bir şekilde değerlendirmeli ve bütçenize uygun hareket etmelisiniz.

SPA Nedir? SPA'nın Vücuda Faydaları?

SPA Nedir? SPA'nın Vücuda Faydaları?

SPA hakkında en iyi ve ayrıntılı bilgi edinmek, SPA’nın vücuda sağladığı faydaları net şekilde öğrenmek için hemen göz atın

Saunada Ne Kadar Kalınmalı?

Saunada Ne Kadar Kalınmalı?

Saunada geçirilen süre uygun şekilde hesaplanmalıdır. Saunada kalma süresi, uzmanlar tarafından 30 dakika olarak belirlenmiştir. Ayrıca 5 dakikadan az kapalı kalmanın da vücuda hiçbir etkisi yoktur.

Spa Merkezi Nasıl Açılır? Spa Merkezi Açmak İçin Gerekenler

Spa Merkezi Nasıl Açılır? Spa Merkezi Açmak İçin Gerekenler

SPA terimi Latince kökenlidir ve suyla gelen konforu ifade eder. SPA Belçika’da icat edildi. Savaşta görev yapan askerlerin fiziksel tedavi işlemlerinde kullanıldı.

Facebook Twitter Instagram Youtube Linkedin Pinterest